Czekoladę chyba lubi każdy, a przynajmniej zdecydowana większość z nas. Jest to produkt raczej wyjątkowy i dość specyficzny, który może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Co ciekawe, kiedyś czekolada nie była dostępna powszechnie dla wszystkich, nie można jej było tak jak dziś kupować w sklepach, ponieważ ten smakołyk był zarezerwowany tylko i wyłącznie dla szlachciców i bogatszych warstw społeczeństwa.
Dziś jednak na całe szczęście można znaleźć czekoladę praktycznie w każdym sklepie spożywczym, a co za tym idzie, można z niej przygotowywać wiele smacznych deserów i przekąsek. Jednym z takich najczęściej jadanych czekoladowych dobroci, są ciasta czekoladowe, które również można podzielić na bardzo wiele rodzajów. Występują one naprawdę w niezliczonej ilości form, stąd też zdecydowanie wszyscy, a nawet ci, którzy za czekoladą raczej nie przepadają, znajdą coś dla siebie wśród tak wielkiego wyboru różnych przepisów.
Rodzaje ciast z czekoladą
Jeśli chodzi o rodzaje ciast czekoladowych, mogą być one bardzo zróżnicowane. Zwykle, kiedy myślimy o takich ciastach, przychodzą nam zapewne do głowy różne ciasta upieczone w piekarniku, lecz także można takie ciasta z czekoladą przyrządzać na zimno bez pieczenia, wszystko to zależy oczywiście od konkretnego przepisu. Często przygotowywanym ciastem czekoladowym jest na przykład brownie. Zwykle jest to mocno czekoladowe ciasto, które ma raczej zbitą strukturę i jest bardzo słodkie, choć to także zależne jest od danego przepisu. Bardzo często też można spotkać się z babkami czekoladowymi, które przygotowuje się zazwyczaj na różne święta czy uroczystości. Takie babki najlepiej smakują w połączeniu z polewą czekoladową, która jeszcze bardziej podkreśla ich czekoladowy smak. Coraz częściej ostatnio wybierany jest też czekoladowy fondant, czyli inaczej lawa cake, a więc małe czekoladowe ciastko, lub też nawet czasami babeczka, z której wnętrza wręcz wylewa się płynna czekolada.
Która z form czekolad jest najlepsza?
Przepisy na ciasta mogą być naprawdę bardzo różnorodne i może być w nich także całkiem różny zbiór składników. Nie jest jednak tajemnicą, iż sama czekolada jest w tych przepisach składnikiem najważniejszym, ponieważ to właśnie ona nadaje ciastom tak pysznego czekoladowego smaku. Często jednak, w zależności od tego, jaki rodzaj ciasta przygotowujemy i z jakiego dokładnie przepisu korzystamy, zamiast czekolady używane jest również kakao, które także może nadać charakterystycznego czekoladowego aromatu i również będzie to ciasto czekoladowe. Poza tym czekolady czy też kakao wcale nie trzeba dodawać do środka masy na ciasto, a również można wykorzystać je w inny sposób, na przykład, jeśli chodzi o kakao, można nim posypać wierzch ciasta i tak samo można wykorzystać startą na drobne wióreczki tabliczkę czekolady.
Co więcej, czekoladę można także roztopić i polać nią ciasto jako polewą. Jeśli jednak chodzi o to, jakie konkretnie rodzaje czekolady wykorzystuje się w przepisach na ciasta, może to być praktycznie każdy rodzaj. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu czekoladę gorzką lub mleczną, ale również i białą oraz deserową.