Innowacyjne podejście do produkcji lodów: buraki na deser - 1 2024

Innowacyjne podejście do produkcji lodów: buraki na deser

Światowy Dzień Lodów, obchodzony na całym globie w trzecią niedzielę lipca każdego roku, jest doskonałą okazją do odkrycia nowych, nieszablonowych smaków i innowacyjnych technik tworzenia tego ulubionego przez wielu deseru. W tym roku święto to przypada na 21 lipca. Ciekawostką może być fakt, że nawet takie warzywo jak burak, które na pierwszy rzut oka nie kojarzy się z deserem, może stać się podstawą do stworzenia pysznych lodów.

Burak jest warzywem bogatym w zdrowotne właściwości – zawiera witaminy, przeciwutleniacze oraz błonnik. Aczkolwiek nie jest on specjalnie popularny – średnie spożycie tego warzywa wynosi jedynie 3 kilogramy na rok na osobę z ogólnej ilości spożywanych warzyw wynoszącej około 110 kilogramów. Dodatkowo, przechowywanie buraków to nie lada wyzwanie – ze względu na ich wysoką zawartość wody łatwo się kurczą, więdną i psują.

Z powyższych problemów zrodziła się idea naukowców z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Szukając nowatorskich sposobów wykorzystania wartościowych, aczkolwiek niedocenianych buraków, wpadli na pomysł stworzenia z nich przepysznych i zdrowych lodów.

„Naszym celem było opracowanie kompletnego procesu produkcji lodów na bazie buraków we współpracy z przedsiębiorcą” – wyjaśnia prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. „Stworzyliśmy nawet specjalną zamrażarkę płytową, która jako chłodziwo wykorzystuje nietoksyczną ciecz będącą pochodną soli potasowej. Dzięki temu procesowi, lody można produkować z całych buraków, włącznie ze skórką”.

Podczas obchodów Światowego Dnia Lodów, warto otworzyć się na niekonwencjonalne smaki i docenić kreatywność naukowców oraz przedsiębiorców, którzy nie boją się przekształcić skromnego warzywa w wykwintny deser.