Jak skomponować zdrową dietę jesienią? Przegląd sezonowych produktów do wykorzystania - 1 2024

Jak skomponować zdrową dietę jesienią? Przegląd sezonowych produktów do wykorzystania

Jesień może dla niektórych kojarzyć się z okresem wzmożonych infekcji i grypy, a także depresją związaną z krótszymi dniami i spadkiem ekspozycji na słońce. Czy musi tak być? Wybór tego, co jemy, może mieć znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Jesienna dieta nie musi być jednotonna – dzięki różnorodności dostępnych w Polsce warzyw i owoców sezonowych, łatwo o jej zrównoważenie! Prezentujemy kilka porad.

Proste kroki do skomponowania jesiennej diety. Wykorzystaj dostępność sezonowych polskich warzyw i owoców do wzmocnienia swojego systemu immunologicznego. Nie wiesz, jak alternatywnie zabezpieczyć swój organizm przed chorobami bez uciekania się do suplementów? Lokalne produkty sezonowe są tutaj kluczem – to one powinny stanowić podstawę Twojej diety ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Jesienna różnorodność warzyw pozwoli Ci wybrać te, które najbardziej lubisz, a które jednocześnie są pełne witamin i przeciwutleniaczy. Takie warzywa jak papryka, dynia, cukinia, buraki, marchew, kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, por, szalotka, szczypiorek są idealne na jesienne miesiące ze względu na swoje działanie przeciwzapalne.

Podczas jesieni niezwykle ważne dla naszego organizmu są witaminy A, C i E. Doskonałymi źródłami witaminy A są między innymi marchew i dynia – zupa z dyni to idealne danie na jesienną dietę! Dobrym pomysłem jest też wprowadzenie do codziennego menu szpinaku, który jest bogaty w witaminy A i E, pomidorów (pełnych witamin A i C), papryki czy jarmuża (źródła witaminy E). Nie zapomnij także o orzechach, nasionach i pestkach – to nie tylko źródła witaminy E, ale również tłuszczów niezbędnych do absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pamiętaj też o witaminie C pobudzającej układ odpornościowy – łatwo ją stracić podczas obróbki termicznej, dlatego warto spożywać surowe warzywa i owoce.

Polecamy także spożycie cebuli i czosnku – są one pełne allicyny oraz innych naturalnych antybiotyków. Ich właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne, a także antywirusowe i stymulujące układ odpornościowy będą niezwykle przydatne w jesiennych miesiącach. (Pieczony czosnek z odrobiną oliwy dodany do sosu czy zupy smakuje wyśmienicie!)

Jesienią warto zwrócić się ku potrawom i napojom o działaniu rozgrzewającym. Wybieraj takie składniki, które zawierają elementy wzmacniające układ odpornościowy, takie jak:

kurkuma, imbir (także świeży), pieprz cayenne, cynamon, szałwia, tymianek, bazylia, oregano, rumianek, mięta pieprzowa, miód.

Możesz używać tych składników do przygotowywania obiadów i rozgrzewających naparów, które jednocześnie Cię nawodnią. Dzięki nim naturalna praca układu pokarmowego czy odpornościowego zostanie wspomagana bez Twojego udziału!