jagody

Najlepsze jagody na włączenie do codziennej diety

Jagody to małe kuleczki z ogromną mocą, które od zarania dziejów cieszą się dużą popularnością wśród osób z różnych zakątków świata. Napakowane składnikami odżywczymi te soczyste bąbelki sprawią, że nasze zdrowie uzyska znacznie lepsze korzyści, a nasz organizm dodatkową energię do walki z resztą dnia.

Jeżyny

Jeżyny uważane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, ponieważ są bogate w składniki odżywcze (w tym witaminę C, potas, żelazo i błonnik). Zawierają również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak nowotwory.

Borówki

Być może te granatowe kuleczki są bardzo małe, ale potrafią zadać potężny cios odżywczy. Ich głęboki kolor niebieski pochodzi z antocyjanów, które – jak wykazały badania – mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Borówki są również dobrym źródłem błonnika, manganu, witaminy C i innych niezbędnych składników odżywczych.

Maliny

Podobnie jak borówki, maliny są kolejnym doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów, które nadają im głęboki czerwony kolor. Co więcej, podobnie jak jeżyny, są niskokaloryczne, ale są też bogate w błonnik, co czyni je doskonałym wyborem do kontrolowania wagi ciała.

Truskawki

Wystarczająco słodkie do spożycia w całości albo jako składnik koktajli truskawkowych, truskawki są jednymi z najzdrowszych owoców na świecie. Naładowane witaminą C i błonnikiem mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, jednocześnie zmniejszając stan zapalny w organizmie.

Jeżyny kontra borówki

Zarówno jeżyny, jak i borówki są znakomitymi owocami, które warto włączyć do swojej diety. Jednak te dwa rodzaje mają też pewne różnice.

Jeżyny wydają się wykazywać dłuższy okres przydatności do spożycia niż borówki (zwłaszcza jeśli kupowane są ekologicznie). Ponadto, jeżyny zawierają przeciwutleniacze, takie jak antocyjany. Aczkolwiek nie mają ich aż tak dużo jak borówki. Są także nieco tańsze od swoich granatowych kuzynów. Jednak należy też pamiętać, że wybór produktów ekologicznych może zwiększyć ich cenę.

Borówki są mniejsze niż jeżyny, a ich okres przydatności do spożycia wynosi około 1-2 dni po zbiorze. Borówki są bardzo bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany, co nadaje im głęboki kolor i właściwości przeciwzapalne. Można je zakupić z upraw ekologicznych. Jednak trzeba się liczyć z tym, że zapłacimy wyższą cenę niż za jeżyny ekologiczne.

Truskawki kontra maliny

Truskawki i maliny to świetne dodatki do zdrowej diety, które też mają pewne różnice.

Truskawki, tak jak borówki, zawierają antocyjany, co nadaje im głęboki czerwony kolor i właściwości przeciwzapalne. Jednak nie wszystkie truskawki zawierają korzystne poziomy antocyjanów. A to sprawia, że ​​konieczne jest kupowanie produktów ekologicznych. W ten sposób zapewnimy sobie największe ilości składników odżywczych. Truskawki zawierają również wysoki poziom witaminy C oraz manganu.

Maliny – w porównaniu do truskawek – zawierają więcej błonnika prebiotycznego, który jest tak uwielbiany przez nasze jelita. I to właśnie czyni maliny doskonałym wyborem dla zdrowia układu pokarmowego. Maliny są nieco mniejsze niż truskawki i mają o około połowę mniej kalorii na porcję. Jednakże oferują podobne korzyści, takie jak zwalczające raka przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.

A jeżeli interesuje Cię zdrowa diety, pamiętaj o tym, aby włączyć do niej także orzechy. Tutaj opisujemy najzdrowsze orzechy na świecie.